🌐📧 Αρκετές είναι οι φορές που όλοι έχουμε παραλάβει στο λογαριασμό Email μας, μηνύματα που φαντάζουν ύποπτα αν και ισχυρίζονται ότι προέρχονται από γνωστές εταιρείες. Η αποστολή ψεύτικων Email που μοιάζουν όμως αληθινά είναι μια από τις πιο αγαπημένες και συνηθισμένες τακτικές των επίδοξων Scammers για να κλέψουν χρήματα και δεδομένα από τους ανυποψίαστους παραλήπτες.
🕵️♀️ Πώς μπορούμε όμως να ελέγξουμε την αυθεντικότητα ενός email και να μην ενδώσουμε στις ύπουλες προθέσεις των Hackers;
👇👇 Πιο κάτω μπορείτε να δείτε 5 χαρακτηριστικά που μπορείτε να εντοπίσετε σε Emails που προέρχονται από Scammers, και να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα αλλά και τα χρήματά σας.
✅ Ορθογραφικά και Συντακτικά λάθη: Μια σοβαρή εταιρεία θα αποστείλει Email με προσεγμένο περιεχόμενο χωρίς λάθη στην ορθογραφία και τη σύνταξη. Όταν σε ένα φαινομενικά επίσημο Email παρατηρήσετε πολλά λάθη τότε θα πρέπει να σας χτυπήσει καμπανάκι ότι πρόκειται για Scammer.
✅ Εκφοβιστικό κείμενο: Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό ενός Scam Email είναι η οριοθέτηση ενός χρονικού περιθωρίου μέσα στο οποίο ο παραλήπτης πρέπει να δράσει αμέσως και να ακολουθήσει τις οδηγίες που του επισημαίνονται. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα Scam Email που προσποιείται πως έρχετε από μια γνωστή τράπεζα. Το ζητούμενο του Scammer που το αποστέλλει είναι να κλέψει τους κωδικούς πρόσβασης του παραλήπτη γι'αυτό αποφασίζει να στείλει ένα Email στο οποίο τον ενημερώνει πως Hackers έχουν παραβιάσει το σύστημα της τράπεζας και ο παραλήπτης θα πρέπει να συμπληρώσει αμέσως τα στοιχεία του πατώντας σε ένα συγκεκριμένο Link που υπάρχει στο μήνυμα. Τέτοιου είδους Emails τονίζουν στον παραλήπτη πως εάν δεν συμπληρώσει αμέσως τα στοιχεία του θα χάσει για πάντα την πρόσβαση στους λογαριασμούς του. Με αυτό τον τρόπο ο Scammer προσπαθεί να πανικοβάλει τον χρήστη και να τον παρασύρει στο να ενεργήσει χωρίς να το καλοσκεφθεί αποσπώντας έτσι τα προσωπικά του δεδομένα.
✅ Διεύθυνση Email: Τα Scam Emails ενώ ισχυρίζονται ότι προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, τράπεζες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ εντούτοις η διεύθυνση Email τους έρχεται από τους γνωστούς δωρεάν παρόχους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για παράδειγμα εάν παραλάβετε ένα Email που ισχυρίζεται ότι είναι από το Facebook κοιτάξτε την διεύθυνση αποστολής και ελέγξτε εάν προέρχεται από τους γνωστούς δωρεάν παρόχους όπως gmail, yahoo, outlook, hotmail κτλ και όχι από ένα προσωπικό επαγγελματικό Email της εταιρείας. Επίσης κοιτάξτε για συντακτικά λάθη στο Email Domain.
✅ Ύποπτα Links: Τα Emails από Scammers σχεδόν πάντα έχουν στο κείμενό τους συγκεκριμένα Links και παρακινούν τους παραλήπτες να πατήσουν πάνω σε αυτά με τη δικαιολογία ότι θα τους δοθεί μια εξαιρετικά δελεαστική προσφορά ή ότι πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους για επιβεβαίωση του λογαριασμού τους. Ποτέ μην συμπληρώνετε οποιαδήποτε στοιχεία πατώντας σε Link που βρίσκεται σε Email. Μια σοβαρή εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει τους κωδικούς σας με τέτοιο τρόπο. Προτιμάτε πάντοτε εάν θέλετε να συνδεθείτε στον λογαριασμό που διατηρείτε σε τράπεζα, μέσο κοινωνικής δικτύωσης κτλ να πληκτρολογείται στο Browser σας την επίσημη ιστοσελίδα και να συμπληρώνετε εκεί τους κωδικούς σας. Αλλιώς ρισκάρετε να κλαπούν τα δεδομένα σας μέσω μιας σελίδας Phishing.
✅ Πολύ καλό για να' ναι αληθινό: Αρκετές είναι οι φορές που οι Scammers στέλνουν Emails μέσω των οποίων παριστάνουν άρρωστους εκατομμυριούχους οι οποίοι έχουν αποφασίσει λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή να στείλουν τα εκατομμύριά τους σε σας απλά και μόνο επειδή τυχαία έχουν επιλέξει τη διεύθυνση email σας. Προϋπόθεση για να παραλάβετε τα χρήματα που θα σας δωρίσουν είναι να τους στείλετε ένα ενδεικτικό ποσό των 100-500 ευρώ για μπορέσει να γίνει με ασφάλεια η μεταφορά. Φυσικά είναι περιττό να πούμε ότι απλά θα χάσετε τα χρήματά σας και δεν θα παραλάβετε τίποτα απολύτως.
✅ Απάντηση σε Διαφορετική Διεύθυνση: Εάν παραλάβετε ένα Email το οποίο σας παρακινεί να στείλετε την απάντησή σας σε μια διαφορετική διεύθυνση από αυτή του αποστολέα τότε αποτελεί σημάδι ότι πρόκειται για Scam. Για παράδειγμα παίρνετε ένα Email με διεύθυνση αποστολής το info@gooiz.com. Στο κείμενο του Email ο αποστολέας σας λέει να μην κάνετε Reply στο Email αλλά να στείλετε την απάντηση σας στο gooizinfo@yahoo.com. Αυτό γίνεται λόγω του ότι ο Hacker μπορεί να βρει τρόπο να αποστείλει το ψεύτικο Email χρησιμοποιώντας εικονικά την αυθεντική διεύθυνση της εταιρείας που χρησιμοποιεί ως κάλυψη. Στην πραματικότητα όμως δεν έχει πρόσβαση στο αυθεντικό Email της εταιρείας γι'αυτό και σας παρακινεί να στείλετε την απάντησή σας σε μια άλλη διεύθυνση στην οποία θα έχει πρόσβαση ο ίδιος.
Comments